Dřevo na uzení

  • většina tvrdého dřeva je vhodná
  • měkké dřevo je vyloženě nevhodné (kromě jalovce – závěr uzení, zajímavé aroma)
  • dřevo z ovocných stromů je vhodné, vynikající

Připravili jsme pro Vás:

suché bukové dřevo k uzení

200Kč/ cca 10 kg

  • dřevo je zbavené kůry
  • nařezáno na špalíčky (vhodné i do menších topenišť)


suché olšové dřevo k uzení

200Kč/ cca 10 kg

  • dřevo je zbavené kůry
  • nařezáno na špalíčky (vhodné i do menších topenišť)

… dále připravujeme dřevo z dalších vhodných dřevin

BUK

  • nejoblíbenější dřevina na uzení
  • má jemnou dřevitou chuť a vůni
  • je univerzální a hodí se k uzení většiny mas

DUB

  • má silné kouřové aroma (nutno dobře vysušit)
  • hodí se na červené maso, jehněčí, ryby, klobásky, tvrdý sýr

OLŠE

  • dodává jemnou, lehce nasládlou chuť, barví maso do zlatova
  • ryby, drůbež, světlá zvěřina, vepřové maso

BŘÍZA

  • má jemnou chuť, dělá tmavou kůrku
  • ryby, vepřové maso, drůbež

JAVOR

  • mírně nasládlá a lehce kouřová chuť
  • drůbež, vepřové maso

ŠVESTKA

  • má jemnou ovocnou chuť, hodí se na většinu mas

HRUŠKA

  • má lehce sladku a dřevitou chuť
  • drůbež, vepřové maso

JABLOŇ

  • lehce nasládlá a hodně ovocná vůně
  • drůbež, vepřové a hovězí maso, měkké sýry

TŘEŠEŇ

  • nasládlá ovocná chuť
  • univerzální použití (kuře, králík, měkké sýry)

Ovocné dřevo je aromatické, doporučuje se jej přidávat v druhé polovině uzení.